Restauratie van schilderijen en beschilderde objecten

Restaureren en conserveren

Wanneer een schilderij beschadigd is, zal deze door de restaurateur worden teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Beschadigde fragmentjes zullen weer worden hersteld en scheuren of winkelhaken worden netjes geplakt en weggewerkt.

Als we bij Kunstrestauratie Rotterdam een schilderij conserveren, wordt het kunstwerk in de huidige staat gestabiliseerd, zodat verder verval wordt tegengegaan of uitgesteld. Er zijn verschillende redenen voor het verval van schilderijen, zoals oude restauraties die hun sporen hebben nagelaten of het omgevingsklimaat waarin het schilderij zich in heeft bevonden. In de eerste plaats is een schilderij om naar te kijken en om van te genieten. Dat betekent dat het soms in een omgeving komt te hangen waar geen constante temperatuur of luchtvochtigheid heerst of waar het schilderij aan trillingen wordt blootgesteld. Dit zijn factoren die ervoor zorgen dat een schilderij beschadigd of vervuild kan raken. Door het tijdig signaleren van mankementen kunnen er een hoop narigheden worden voorkomen.

Kunstwerk vervaardigt door F. Tauillart

Kunstrestauratie Rotterdam-Martine van der Plas

Een portret van Carel Lodenwijk Baron van Wassenaer Heer van Doeveren vervaardigt door F.Tauillart. Door wateroverlast is het schilderij beschadigd geraakt.Er loopt een langwerpige witte vlek van boven naar beneden over het schilderij.Het vocht heeft de vernislaag aangetast en dit geeft de witte uitslag.Om het probleem goed te kunnen oplossen zal de vernislaag worden afgenomen.Dat kan beteken dat er oude restauratie naar voren komen, die in de meeste gevallen behandeld moeten worden.

Kunstrestauratie Rotterdam-Martine van der Plas

Vernisafnamen

Kunstrestauratie Rotterdam-Martine van der Plas

Bij onderzoek van met Ultra Violet licht bleek, dat het schilderij in het verleden veel meer schades heeft gehad en hier aan gerestaureerd is.De donkere plekjes zijn beschadigingen of retouches.Een onderzoek naar oude restauraties geeft vaak de juiste informatie om te bepalen hoe een schilderij te behandelen.

Kunstrestauratie Rotterdam-Martine van der Plas

Een opname in het restauratieatelier.

Kunstrestauratie Rotterdam-Martine van der Plas

Nadat de vernis is afgenomen zijn de oude restauratie goed zichtbaar, talloze kleine gerestaureerde gaatje komen tevoorschijn. Rechtsboven is een inleen gemaakt.

Meer informatie & contact
Kunstrestauratie Rotterdam-Martine van der Plas

Het eindresultaat.